torsdag 12 februari 2015

Fifty Shades of Abuse

  God torsdagseftermiddag! Här kommer ett inlägg som jag kände var väldigt viktigt för mig att skriva. Som ni säkert vet så har filmatiseringen av Fifty Shades of Grey premiär på själva alla hjärtans dag, och vad skulle inte vara mer romantiskt än att gå och se den som en Valentinesdejt? Jo - precis vad som helst, kan jag tala om för er. Jag hoppas och tror att de flesta av mina vänner redan vet om det jag kommer att skriva, men det är ändå något som jag känner inte kan lämnas osagt. Fifty Shades of Grey är inte en romantisk film om ett bdsm-förhållande. Det är en film om våldtäkt och förtryck av kvinnor. För att förklara detta tänker jag ta hjälp av ett antal posts som jag sett på tumblr under de senaste veckorna, för jag tycker att de är jävligt spot on, rent ut sagt.  Denna tycker jag att det passar bra att inleda med. Jag har verkligen inte något emot sex, om man tittar på sex, bdsm, och så vidare. Problemet med FSoG är att den ger en fullkomligt totalskev bild av vad bdsm är för något. Kommande post var jag tvungen att dela upp i två för den var så lång, men den är värd att läsa. Gör det. 


   Tycker inte direkt att jag behöver kommentera mer på den, den talar bra för sig själv, så att säga.


  Eh, ja. Representation av queerfolk i media är ju reda ett problem, liksom (vilket jag säkerligen kommer att skriva en hel den om en annan gång, I'm on a roll).  Om jag inte har övertygat er redan så kan ni ju läsa dessa citat från böckerna som i alla fall fick mig att bli illamående.


  Och slutligen:  Jag uppmanar er verkligen - tänk på vad ni gör om ni går och ser den här filmen. Ni ger pengar och stöd till något som glorifierar och romantiserar allt som oräkneliga kvinnor får utstå och lida svårt av. Vill ni titta på sex, ja då finns det oändligt många bättre alternativ. Och vill ni se filmen för att "veta vad det är för skit egentligen" till exempel, ja men tanka den i så fall. Och nu är det nog dags att jag rundar av detta innan jag blir alldeles förbannad. Ta hand om er 

4 kommentarer:

 1. Alltså jag vet inte... Vad ska man säga...? Obehaglig film känner jag rent spontant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis... Sådana här filmer och böcker lär ju folk helt fel saker. Man får bara hoppas att folk vet bättre än att tro att detta är vad bdsm är eller att det här ska vara ett förhållande att sträva efter. SUCK på dagens samhälle.

   Radera
 2. Bra skrivet! Jag har själv inte läst boken, men det här gav en bra inblick till varför den är så omdebatterad. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Inte jag heller faktiskt, men jag känner att jag har läst tillräckligt om den för att få ett grepp om den ändå. Man borde varken lägga tid eller pengar på den. Om det inte är för att säga att den är hemsk, dårå.

   Radera