torsdag 31 mars 2016

Vårens köpfeels och veganskt mode

  Såhär års, när solen kommer fram och gatorna börjar sopas, smyger den sig sakta fram - viljan att köpa nya saker. Som miljömedveten konsument i dagens samhälle skäms jag alltid lite över dessa något perversa känslor. Vi vet ju alla att klädproduktionen på många sätt är sjukt dålig. Enorma mängder resurser går åt på bekostnad av både djur, natur och människor. Men faktum kvarstår att jag tycker att det är otroligt roligt med kläder, smink och att experimentera med mitt utseende (hej jag har färgat håret säkert tjugo gånger senaste halvåret). 
  När jag numera identifierar mig som wannabegan (ska bli vegan, alltså (även bästa uttrycket, eller hur?)) blir det hela så klart ännu mer problematiskt. Läder, skinn och päls är ju en stor del av modeindustrin, otvivelaktigt. Vart en än vänder sig så ser en läderväskor, skinnjackor och nypolerade kängor. Och jag tycker att detta är jättesnyggt. Problem.
  Allt fler modeföretag tar ju, thank god, avstånd från päls- och läderindustrin och jobbar hårt för att vara schyssta mot djur - och det är kalas! Vagabond har t.ex. alldeles nyligen lanserat en helt vegansk kollektion med skor, och verkar verkligen göra det med stolthet. Det är sjukt bra. 



  Det jag tycker är knepigt i det här är dock att när dessa kläder och skor tillverkas så görs de ju då i fuskläder/fuskpäls. Naturligtvis är det tusen gånger bättre än the real deal, men faktum kvarstår att är det tillräckligt bra gjort så syns det ingen skillnad på fusk eller verkligt. Skulle en alltså köpa ett par skor av fuskläder så skulle ju hela världen kunna tro att en har köpt riktigt läder, och den bilden vill ju de flesta inte ge. Att ge bilden av att stödja detta mode är ju faktiskt nästan lika illa som att göra det på riktigt. 
  Som sagt, det är knivigt. Jag agerar själv väldigt spritt på detta, när det kommer till vad jag visar med mina kläder. I skrivande stund sitter jag t.ex. på tåget och svettas i mina Dr Martens (som jag in all fairness köpte innan jag blev vegetarian), jag äger en fuskskinnjacka som jag köpt på loppis och varje dag går jag omkring och kånkar på min mors gamla läderryggsäck. Vad är då mina argument för att det ska vara okej för mig att använda dessa? Well, som sagt så köpte jag kängorna innan jag var medveten, så varför skulle jag byta ut dem innan de är slut? Det vore sjukt slöseri. Jackan i fråga fick jag för en tjuga, och jag tror inte att någon som känner mig någonsin skulle tro att den var äkta. Och väskan, den är det mest praktiska jag har - den tål alla väder och har hållit i trettio år hittills. Detta är vad jag säger till mig själv åtminstone, när jag får lite ont i magen av att knyta skorna på morgonen. För det får jag faktiskt. 
  Så vad göra? Hur tänker en? Behöver seriös rådgivning i denna fråga.

  Mvh Behöver nya vårskor



2 kommentarer:

  1. Hej! Vad grym du är som tänker i dom banorna och reflekterar över dina köpvanor. Jag själv började också göra det för ett år sedan i samband med att jag blev vegan. Startade strax efter det även en vegansk livsstilsblogg där jag bl.a. skriver om mode. Jag tycker att det är ett bra sätt att sprida det veganska modet så att folk ser att det finns djurvänliga alternativ. Förstår hur du tänker med att det ändå ser ut som äkta men dom i din närhet kommer veta att det inte är det och på så sätt tror jag att den informationen sprids mellan människor. Så jag tror att din blogg är dett jättebra forum att sprida veganskt mode på! Vill även tipsa om märket Alexandra K som skriver på sina väskor att dom är Cruelty Free och Veganska. Här kommer en länk till Petas lista på godkända veganmärken! Här är även en länk till min blogg där jag tipsar om skomärken som jag hittat genom listan :) http://sarettas.blogg.se/2016/june/laderfria-sommarskor.html

    SvaraRadera